2.2 Mutaties

De boekhouding bestaat uit rekeningen (grootboekrekeningen) en mutaties op deze grootboekrekeningen. Mutaties zijn alle inkomsten en uitgaven. Eigenlijk is boekhouden niets meer dan het ‘verschuiven’ van bezittingen en schulden. De boekhouding dient altijd in balans te zijn. Zodra een mutatie zorgt voor onbalans, dan wordt dit verschil geboekt naar de winst- en verliesrekening (er is dan dus winst of verlies gemaakt). De begrippen balans en winst- en verliesrekening volgen in het volgende hoofdstuk.

In het verleden gebeurde de boekhouding nog met de hand. Toen was er nog geen online boekhoudprogramma en kostte het boeken van mutaties de boekhouder best veel tijd. Tegenwoordig kan echt iedereen het boeken van mutaties. Ficsus.nl werkt met drie eenvoudige knoppen. Je boekt de inkomsten met de knop ‘inkomsten boeken’ en je uitgaven boek je met de knop ‘uitgaven boeken’. De derde knop betreft ‘intern boeken’. Deze knop regelt het boeken van privégeld naar zakelijk en vise versa.

Naamloos

Je voert eenvoudig je inkomsten en uitgaven in en Ficsus.nl verwerkt dit boekhoudkundig op de juiste manier. De btw-aangifte staat klaar om eventueel te versturen, de balans is bijgewerkt en de winst- en verliesrekening is up-to-date. Je regelt dit met een paar drukken op de knop. Makkelijker en leuker heeft Ficsus.nl het wel gemaakt.

<Vorige paginaVolgende pagina>