3.10 Kilometeradministratie

Een auto van de zaak, of toch liever privé? Als zzp’er kan je ervoor kiezen om de auto op naam van de zaak te zetten of in privébezit te behouden. Beide mogelijkheden hebben hun voor- en nadelen. Bij de keuze spelen verschillende factoren een rol, zoals cataloguswaarde en het aantal gereden kilometers.

Het hebben van een auto van de zaak (in je eigen bedrijf) heeft als voordeel dat je alle kosten van de auto kunt boeken als zakelijk onkosten. Je kunt denken aan de brandstof, verzekering, onderhoud en afschrijvingen. Je mag per jaar 500 kilometer privé rijden, daarboven geldt de bijtellingsregeling. Als je een zakelijk auto ook privé rijdt, meer dan 500 km, dien je eenmaal per jaar een btw-bijtelling te doen bij de btw-aangifte. Je betaalt dan btw over het werkelijke privégebruik. Om dit te bepalen moet je een sluitende kilometeradministratie bijhouden.

Als je de auto in privé-eigendom houdt, dan mag je €0,19 per gereden zakelijk kilometer in aftrek brengen van je winst. Ook hier is een sluitende kilometeradministratie noodzakelijk. In beide gevallen is het dus noodzakelijk om een sluitende rittenadministratie te hebben.

Ficsus.nl heeft hiervoor een handig programma. Ga rechts in Ficsus.nl naar ‘ritten’. Vervolgens voeg je de omschrijving, kenteken en kilometerstand van je auto toe. Als je dat gedaan hebt, kan je eenvoudig een nieuwe rit toevoegen. Vul de beginplaats en eindstemming in met de daarbij behorende kilometers en Ficsus.nl doet de rest. Met een druk op de knop krijg je een overzicht van de zakelijke- en privé gereden kilometers.

6

Op de volgende pagina volgt de inkomstenbelasting. Wat betekent de inkomstenbelasting voor een zzp’er?

<Vorige paginaVolgende pagina>