4.1 Inkomstenbelasting

Als zzp’er betaal je net als iedereen in Nederland met een inkomen belasting over je inkomsten, dit is de inkomstenbelasting. De inkomstenbelasting is een van de twee belastingen waar je als zzp’er mee te maken krijgt. De andere belasting is reeds al ter sprake gekomen en is de btw (omzetbelasting). De hoogte van de inkomstenbelasting wordt jaarlijks achteraf bepaald aan de hand van je aangifte. De aangifte moet elk jaar voor 1 april worden gedaan. Je kan hier uitstel voor aanvragen. De overheid omschrijft de inkomstenbelasting als volgt op haar website: “Als je in Nederland woont of vanuit Nederland inkomsten hebt, moet je daarover belasting betalen. Je betaalt belasting over je inkomen, over financiële belangen in een vennootschap en over je spaargeld en beleggingen.”

Als je wilt weten hoeveel inkomstenbelasting je betaalt, dan zal je eerst moeten begrijpen hoe de inkomstenbelasting werkt. Als je dit weet, kan je zelf grofweg berekenen hoeveel inkomstenbelasting je moet afdragen en hoeveel geld je dus moet reserveren om te voldoen aan de inkomstenbelasting. De volgende zaken zijn belangrijk om te weten over de inkomstenbelasting:

– De inkomstenbelasting heeft helemaal niets te maken met de btw. Het zijn dus twee verschillende belastingen;
– je betaalt de inkomstenbelasting over je inkomen;
– de hoogte van de inkomstenbelasting hangt af van je winst: meer winst betekent meer belasting;
– er zijn diverse aftrekposten waardoor je minder inkomstenbelasting hoeft te betalen;
– de inkomstenbelasting wordt achteraf berekend, maar je kunt ook maandelijks een voorlopig bedrag betalen en
– tegelijkertijd met de aanslag voor de inkomstenbelasting betaal je een wettelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (ZWV)

In Nederland gelden de volgende belastingtarieven (2016) voor de inkomstenbelasting:

– t/m €19.822,-                          36,5%
– €19.823,- t/m €57/585,-       42%
– >€57.586,-                                52%

De actuele belastingtarieven kun je vinden op de site van de Belastingdienst.

Voorbeeld:
Als je in 2016 €50,000,- winst maakt, dan betaal je over het gedeelte tot €19.823,- 36,5% belasting en over de rest 42%. Reken je dit uit dan kom je inkomstenbelasting in totaal uit op €19.910,-. De rekening hiervan is als volgt: €7.235,- inkomstenbelasting over je winst t/m €19.822,0 en €12.675,- over de rest.

Wist je dat je als (beginnende) zzp’er kan genieten van een aantal belastingvoordelen. Je kan al snel enkele duizenden euro’s besparen. Nieuwsgierig? Lees de volgende pagina.

<Vorige paginaVolgende pagina>