3.7 Debiteuren en crediteuren administratie

Als zzp’er is het het van belang om je debiteuren en crediteuren administratie op orde te hebben. Een debiteur, juridisch schuldenaar, is een klant die nog moet betalen. In de boekhouding is een debiteur een persoon of een bedrijf dat moet betalen voor geleverde goederen of diensten.

Een debiteur staat aan de linkerkant van een balans, de debetkant. Het is aannemelijk dat deze klant gaat betalen. Een debiteur wordt dubieus als het vermoeden bestaat dat de debiteur zijn schuld niet of slechts gedeeltelijk zal kunnen of willen betalen.  Zodra er betaald is, spreek je niet meer over een debiteur. De term debiteuren is niet te verwarren met crediteuren. 

Een crediteur is een  leverancier (een persoon of bedrijf) aan wie moet worden betaald voor het leveren van een goed of een dienst. Een crediteur staat aan de rechterkant ofwel aan de creditzijde van een balans. Vaak wordt de term gebruikt om mensen aan te duiden die nog niet betaald zijn, maar in principe zijn ook de betaalde leveranciers crediteur. Als de factuur van een crediteur niet betaald wordt binnen de termijn die daarvoor staat, kan een crediteur de betaling gaan opeisen. Dan wordt de crediteur een schuldeiser.

Je kunt in Ficsus.nl eenvoudig een overzicht van je klanten zien. Op die manier weet je precies welke bedragen er nog binnen moeten komen en of de afgesproken betaaltermijn gehaald gaat worden door de debiteuren. Ga naar de knop ‘relaties’ rechts in Ficsus.nl. Klik hierop en je ziet gelijk een overzicht van de inkomsten / uitgaven per relatie. Deze informatie is automatisch gekoppeld aan je ‘inkomsten’ en ‘uitgaven’ facturen. Klik op de naam van je relatie en je ziet gelijk de informatie die je nodig hebt.

Naamloos

Als zzp’er is het van belang om een urenadministratie bij te houden. Niet alleen is je aanwezigheidsregistratie dan altijd op orde (mocht dit gevraagd worden), ook zie je direct of je het fiscaal aantrekkelijke urencriterium al gehaald hebt. Ook Ficsus.nl beschikt over een eenvoudig programma voor je urenregistratie. Lees snel verder.

<Vorige paginaVolgens pagina>